Skip navigation

Dyson Uzmanlarından Bahar Temizliği İpuçları: Yatağınızı nasıl temizlemelisiniz?

Hayatımızın yaklaşık üçte birini yataklarımızda geçirmemize rağmen, çok azımız temizlik yaparken yatağına öncelik veriyor. Bahar temizliği dönemi yaklaşırken, Dyson uzmanları çarşafların altında gizlenen mikroskobik yaşamla mücadele etmek için en iyi ipuçlarını açıklıyor.


25 Nisan 2023

Her ne kadar temiz görünse de yatağınız, sıcak, karanlık ve nemli yerlerde gelişen ev tozu akarları için bir üreme alanı olabiliyorken, uyurken de sağlığınızı etkileyebiliyor. Toz akarları, dışkıları, bakteriler, virüsler, polenler ve diğer alerjenler, yatağınızda da bulunan karmaşık ev tozu matrisini oluşturuyor.

Tek bir yatakta milyonlarca toz akarı bulunabiliyor ve bu küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Singapur'da yapılan bir araştırmada, analiz edilen tüm yatakların yüzde 94'ünde toz akarları bulunduğu belirtiliyor.

Toz akarlarının kendileri zararsız olsa da, toz akarı alerjenleri aslında dünya çapında alerjik hastalıkların en önemli tetikleyicilerinden sayılıyor. Aynı zamanda çocukluk döneminde ev tozu akarları da dahil olmak üzere iç mekan alerjenlerine aşırı maruz kalma da astımla ilişkilendiriliyor.

Dyson kablosuz süpürge görseli

Dyson Mikrobiyoloji Baş Araştırmacısı Joanne Kang: “İnsanlar ve evcil hayvanlar tarafından dökülen ölü deri hücreleri, toz akarları için ana besin kaynağıdır. Hayatımızın üçte birini geçirdiğimiz yataklarımızın toz akarları için birincil üreme alanı olması şaşırtıcı değildir. Aslında, özellikle toz akarı mevsiminde çoğumuz muhtemelen toz akarı dışkısıyla dolu bir yatakta uyuyoruz. Ev tozu akarları, dünyanın her yerindeki evlerde bulunabilen mikroskobik canlılarken, ortalama yaşam döngüleri 65-100 gündür ve bu süre zarfında yaklaşık 2.000 dışkı peleti üretirler ve tükürükleri yoluyla daha da fazla protein salgılarlar. Bunların her ikisi de alerjileri tetikleyebilir ve sağlığınızı etkileyebilir.” diyor.

Toz akarları, öncelikle insanlar ve hayvanlar tarafından dökülen kepek veya ölü deri hücreleriyle besleniyor. Ortalama olarak insanlar günde 2g deri döküyor ve geceleri uyurken yatağa sürtünmek ölü hücrelerin dökülmesine neden oluyor. Toz akarları, ihtiyaç duydukları besinleri, yemek kırıntıları gibi diğer ev artıklarından da alabiliyor. Bu nedenle, sabahları yatakta kahvaltı ederek rahatlıyor veya geceleri evcil hayvanınızla birlikte uyuyorsanız, yatağınızı daha da düzenli olarak temizlemeniz gerekebiliyor.

Mikrobiyolog’dan hızlı yatak temizleme ipuçları

Joanne; “Yatak temizliği konusunda herkese uyan tek bir yöntem yoktur, çünkü bu yatağın türüne, kullanıcıya ve kullanıcının toz akarı alerjenlerine karşı duyarlılığına bağlıdır. Yataklar, bir kez bahar temizliği yaparken ve bir kez de Ekim ayında toz akarı sezonunun sonunda olmak üzere yılda iki kez temizlenmelidir. Bu, toz akarı mevsimi başlamadan önce yatağınızda bulunan deri pullarının sayısını azaltmanızı, toz akarlarının besin kaynağını en aza indirmenizi ve ana üreme mevsiminin sonunda fazla alerjenik maddeleri yok etmenizi sağlar”. diyor.

Yatağınızı temizlemek için Joanne'in önerdiği dört kolay adımı izleyebilirsiniz:

Nevresimlerinizi çıkarın ve yıkayın. Çarşaf ve battaniyeleri 60°C veya 90°C'de yıkamak alerjenlerin parçalanmasına ve azaltılmasına yardımcı olur. Yatağınızı yılda sadece birkaç kez süpürebilirsiniz, ancak mikroskobik deri pullarını temizlemek, toz ve alerjenleri uzak tutmak için nevresimlerinizi haftada bir kez yıkamanız ve değiştirmeniz öneriliyor.

Nazikçe ama güçlü bir şekilde süpürün. Toz akarları küçük olabilir, ancak inatçıdır. Pençeleri yatağınızın derinliklerindeki liflere tutunmalarına yardımcı olduğundan çıkarılmalarını zorlaştırabilir. Yüksek güç veya yoğun temizlik moduna sahip bir elektrikli süpürge kullanmak, mümkün olduğunca çok sayıda akarı, deri pulunu ve alerjeni temizlemek için ihtiyacınız olan emiş gücünü sağlayacaktır.

Yatağınızın yüzeyine zarar vermeyecek, ancak yatağınızdaki lifleri hareketlendirerek toz akarlarını ve diğer kalıntıları gevşetebilecek, saç ve evcil hayvan tüylerini dolanmadan hazneye gönderen, bir Anti-tangle mini motorhead başlık kullanın. Temizlik yaparken alerjenlerin dışarı çıkmasını önlemek için kullandığınız süpürgenin tamamen kapalı bir filtreleme sistemine sahip olduğundan emin olun!

Ulaşılması zor alanlara odaklanın. Yatağınızın yüzeyini derinlemesine temizledikten sonra, toz ve alerjenlerin toplanabileceği boşluklara veya kıvrımlara dikkat edin. Yatağınızın kenarlarında dikişli kısımlarda yer alan gizli tozları temizlemek üzere bir aralık temizleme başlığı kullanın. Yatağınızın altını da unutmayın, çünkü toz akarları genellikle rahatsız edilmeden kalan bol miktarda deri pulunun bulunduğu karanlık, sıcak ve nemli alanlarda gelişiyor.

Görünmeyen alerjen konsantrasyonlarını düşük seviyeye indirmek için yatağınızı ters çevirin ve diğer tarafını da süpürün. Herhangi bir lekeyi temizlediyseniz (aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz), yatağı yeniden düzenlemeden önce temizlenen noktaların tamamen kuruduğundan emin olun. Nem, yatağınızda küf, bakteri ve potansiyel olarak toz akarı çoğalmasına neden olur. Fazla teri ve toz pullarını emecek ve daha kolay yıkanabilecek bir yatak koruyucusu kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Lekelerle nasıl başa çıkılır?

Bazen yataklar, yüzey temizliğinden daha fazlasını gerektirir. Yataktaki lekeleri görmezden gelmek veya yenilgiyi kabullenmek cazip gelse de yatağınızın yıllarca kullanıldıktan sonra bile yeni görünmesini sağlamak için deneyebileceğiniz birkaç nokta vardır.

Dyson'da Kimyasal Araştırma Bilimcisi olan Dr. Calum Robertson: ”Lekeler bir dizi karmaşık kimyasal bileşenden oluşabilir, ancak çıkarmaya çalıştığınız lekenin türünü anlamak, yatağınız üzerinde çok aşındırıcı veya sert olmadan doğru tedaviye işaret etmenize yardımcı olabilir. Lekeyi çıkarmak için kullandığınız ürünün etiketini okumak çok önemli.” diyor.

Enzimatik lekeler; kan, ter, idrar gibi maddeler içeren ve proteinlerden oluşan lekelerdir. Enzimler, büyük molekülleri daha küçük, daha çözünür olacak şekilde parçalayarak çalışır. Mümkün olan en kısa sürede ılık su ve biyolojik çamaşır deterjanı kullanarak lekeyi çözülene kadar nazikçe temizleyin.

Çay, kahve veya kırmızı şaraptan kaynaklanan lekeler ise genellikle oksitlenebilir leke kategorisine girer. Genellikle çamaşır suyu bazlı ürünlerde bulunan oksitleyici maddelerin kullanılması, renkli maddeleri renksiz hale getireceğinden bu tür lekeleri çıkarmanın iyi bir yoludur. Çamaşır suyu bazlı ürünleri dikkatli ve sabırlı bir şekilde kullanın, çünkü hem lekede hem de yatağınızdaki boyalarda geri dönüşü olmayan renk değişimlerine neden olabilirler.

Dyson Newsroom

Dyson hakkında son haberler